Nalatenschapsmediation

Notarissen en advocaten hebben in toenemende mate te maken met ruzie over erfenissen. Echtscheidingen, tweede huwelijken of zelf derde huwelijken, samengestelde gezinnen, steeds grotere vermogens en de maatschappelijke verschuiving naar gelijkwaardigheid van verschillende generaties binnen een familie leiden in toenemende mate tot familieconflicten als een erfenis moet worden verdeeld. Het ontbreken van een testament en de onbekendheid met de intenties van de overledene (erflater) maken de afwikkeling van een nalatenschap niet gemakkelijk en soms zelf bijna onmogelijk.

Hoe goed ook een testament juridisch en fiscaal is opgesteld, het is helaas geen garantie voor een afwikkeling van de nalatenschap zonder ruzie. Behalve dat er fiscale, juridische en financiële haken en ogen aan een erfenis kunnen zitten, spelen de emoties en familiebanden een grote rol. Wat jarenlang vaak onbesproken is gebleven, wordt door de verdeling van een nalatenschap op scherp gezet en de gemoederen kunnen hoog oplopen. Erfgenamen kunnen het als hun laatste kans zien om alles wat scheef was in hun ogen recht te zetten of om hun gelijk te halen. Kortom: er zijn maar weinig nalatenschappen die gemakkelijk en probleemloos worden afgewikkeld.

Als familiemediator begeleiden wij u bij zowel het juridische als emotionele proces. Voorts werken wij nauw samen met diverse notariskantoren uit de regio om u nog beter van dienst te zijn. Wij kunnen mensen helpen bij het regelen van het testament.

Maar ook na overlijden kan er bij de afwikkeling van een nalatenschap een hoop ellende worden voorkomen als u tijdig een van onze familiemediators inzet. Er zijn vele oorzaken van verstoorde verhoudingen en de systemen van gezin en familie worden ernstig op de proef gesteld bij het overlijden van een dierbare. Met behulp van een van onze mediators en onze notaris slaagt u erin de nalatenschap zo te verdelen dat er tegemoet wordt gekomen aan alle belangen die er spelen. Oud zeer blijft niet onbesproken en verstoorde familieverhoudingen worden hersteld. Op deze wijze wordt de boedel van de erflater verdeeld en niet de familie.

Meer weten? Neem contact met ons op.