Vandaag kregen wij een prachtige uitspraak waarin het gezag in stand bleef omdat de rechter vond dat moeder het verzoek niet goed had onderbouwd en er dus geen reden was het gezamenlijk gezag te beëindigen. Wij stonden vader bij in deze kwestie.
Als u uit elkaar gaat houdt u in beginsel gezamenlijk het gezag. Soms zijn er na een scheiding ernstige problemen tussen de ouders. Dan kan met behulp van een advocaat een ouder alleen het gezag aanvragen bij de rechter. Dit heet ‘eenhoofdig gezag aanvragen’. De rechter geeft het gezag aan een van beide ouders. De andere ouder heeft dan geen gezag meer en heeft dus niets meer te zeggen over het kind. Gezag staat wel los van omgang met een kind.

De rechter vindt het meestal belangrijk voor uw kind dat beide ouders het gezag hebben. Soms is het toch beter voor uw kind als maar 1 ouder het gezag heeft. Bijvoorbeeld als:• de ouders niet meer met elkaar kunnen praten en een van de twee nergens aan mee werkt;
• een van de ouders ernstig verslaafd is aan alcohol of drugs;
• een van de ouders in het buitenland gaat wonen en niet meer bereikbaar is.

In deze situaties wordt gezegd dat het kind ‘klem’ komt te zitten tussen de ouders. Dit noemt de rechter het ‘klemcriterium’. Hiervoor is wel noodzakelijk dat het verzoek goed onderbouwd is en aan wordt getoond dat de situatie niet verbeterd.
Vraagt uw ex-partner het eenhoofdig gezag aan en bent u het hier niet mee eens? Dan heeft u een advocaat nodig om verweer te voeren bij de rechter. Wilt u zelf eenhoofdig gezag laat u dan adviseren over de mogelijkheden.