Geschillen omtrent gezag
De ouders van een kind zijn meestal ook de gezaghebbenden over het kind. In veel gevallen krijgen ouders het gezag automatisch (u bent gehuwd of geregistreerd partners), maar in andere gevallen heeft enkel de juridische moeder het gezag (u bent niet gehuwd en uw partnerschap is evenmin geregistreerd). In dat laatste geval dient de andere juridische ouder het gezag nog aan te vragen via een procedure bij de rechtbank. Indien beide ouders het eens zijn over het gezamenlijk gezag, kunnen zij ook samen het gezag regelen. Indien u het gezag over een kind heeft, dan bent u onder andere verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind, bent u onderhoudsplichtig en bent u de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.
Bij de uitvoering van het (gezamenlijk) gezag kunnen geschillen ontstaan, daarvoor kunt u een advocaat inschakelen. Dit betreffen o.a. de navolgende geschillen.
(Vervangende) toestemming tot verhuizing
Alhoewel u zich in bij een gezagsgeschil kunt wenden tot de rechtbank, is het vaak wenselijk om eerst het overleg met de andere gezaghebbende ouder aan te gaan. Lukt dit zelf niet en wenst u daarbij hulp, zodat er tussen u beiden goede afspraken kunnen worden gemaakt? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.
Verzoek om eenhoofdig gezag
Weigert de andere gezaghebbende ouder continu zijn toestemming voor bijvoorbeeld school, paspoort, vakantie, medicatie etc. en lukt het niet om in onderling overleg tot een oplossing te komen, dan is het – in bepaalde gevallen – mogelijk om de rechtbank te verzoeken de andere gezaghebbende ouder uit het gezag te ontheven. Indien de rechter dat verzoek toewijst, bent u de enige gezaghebbende ouder. Let wel, de rechter neemt gezamenlijk gezag als uitgangspunt. Het toekennen van het eenhoofdig gezag is slechts een uiterste middel, dat de rechter inzet indien het echt niet lukt om er gezamenlijk uit te komen. Bijvoorbeeld omdat de andere gezaghebbende partner zijn toestemming telkens niet verleent, met de enkele reden om de ander te dwarsbomen. Denkt u dat u situatie onhoudbaar is en een verzoek tot eenhoofdig gezag rechtvaardigt? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.
Vaststellen/wijzigen zorg- en contactregeling
Bent u gescheiden en leeft de andere gezaghebbende ouder het destijds vastgestelde ouderschapsplan niet na of is er überhaupt geen ouderschapsplan? Dan kunt u de rechter te allen tijde verzoeken om een zorg- en contactregeling vast te stellen. Uiteraard kan dit ook in onderling overleg worden geregeld (doorlinken naar opstellen ouderschapsplan). Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.